PORTOFOLIU TÂMPLĂRIE
LEMN STRATIFICAT

Casa Parohială Evanghelica Vulcan

Casa parohială evanghelica din Vulcan Lucrari Tamplarie, Ferestre si Usi din Lemn Stratificat
Beneficiar: Casa parohială evanghelica Vulcan
Lucrari executate: Tâmplărie lemn stratificat, Ferestre din lemn stratificaat, Uşi de exterior şi de interior din lemn stratificat
Locaţie: Vulcan
Situată în inima satului Vulcan, Casa Parohială Evanghelică este, pentru noi, mult mai mult decât o simplă clădire; reprezintă esența tradiției și identității comunității evanghelice locale. Cu o arhitectură impresionantă, considerăm această clădire ca fiind un testament al timpurilor și amintirilor care s-au înfășurat în jurul ei.

Fotografii Casa Parohială Evanghelica Vulcan

Casa parohiala Evanghelica din Vulcan este pentru Mirastar unul din cele mai dragi proiecte realizate.

Situată în inima satului Vulcan, Casa Parohială Evanghelică este, pentru noi, mult mai mult decât o simplă clădire; reprezintă esența tradiției și identității comunității evanghelice locale. Cu o arhitectură impresionantă, considerăm această clădire ca fiind un testament al timpurilor și amintirilor care s-au înfășurat în jurul ei.

Vulcan e locul în care Petre Fulea, fondatorul Mirastar srl© s-a născut si a copilarit şi a cunoscut-o pe mama, iar eu, chiar dacă am copilărit la Codlea, acolo, în casa parohiala din Vulcan, am cele mai vechi și mai frumoase amintiri, inclusiv un semn de buna purtare pe care il port cu mandrie în frunte, asta ca să glumesc, dar da, în casa aceea mi-am spart eu capul la un an, pentru că eram la fel de neastâmpărată atunci, precum sunt şi acum.

Îmi amintesc clădirea deosebit de impunătoare în centrul satului, cu o arhitectură impresionantă care reflecta tradiția și identitatea comunității evanghelice locale. 

Îmi amintesc de mică tavanele înalte, ușile cu tocuri în tablii și pervazele late și frumos frezate, ferestrele cu glafurile lor late pe care ne cocoţam, și felul în care bătea vara lumina în casă prin ferestre. 

Detaliile sale arhitectonice, cum ar fi tavanele înalte, ușile cu tocuri în tablii, pervazele late și ferestrele cu glafuri generoase, îi conferă o ambianță inconfundabilă. Cu toate acestea, în anii ’90, unele dintre aceste detalii s-au pierdut datorită renovărilor. Am simțit cu toții nevoia de a aduce clădirea înapoi la gloria sa originală.

În avântul specific anilor 90 casei i s-au inlocuit ferestrele cu PVC alb, s-au schimbat din usi și și-a pierdut parcă din poveste. M-am bucurat nespus anul trecut cand am fost contactata de actualul preot paroh care se apucase de reabilitarea clădirii de patrimoniu. A fost esențială colaborarea cu d-na arhitect Cristina Turcanu, care nu este doar talentata dar și experimentată în proiecte de genul acesta, s-au luat probe de culoare din interiorul bisericii evanghelice, pentru ca ferestrele originale fuseseră înlocuite și nu mai existau.

Unul dintre aspectele esențiale ale restaurării a fost înlocuirea ferestrelor cu ferestre din lemn stratificat, care nu doar că au oferit un aspect estetic deosebit, dar au și adus un plus de valoare în termeni de durabilitate și izolare.

Am studiat fotografii vechi și am luat probe de culoare din interiorul bisericii evanghelice pentru a reconstitui farmecul său autentic. Suntem mândri de rezultate și apreciem dedicația cu care am restaurat această comoară. Puteți vedea în fotografii ce a ieșit la final.

Va recomand când sunteți în zona să vizitati casa parohială și biserica fortificata de care aparține, satul Vulcan este un loc fermecat și plin de legende.

Tipuri de lucrari: Ferestre lemn stratificat, Usi exterior lemn stratificat, Usi interior lemn stratificat
Autor
Picture of Miruna Fulea

Miruna Fulea

Administrator Mirastar SRL
Scroll to Top